16600, Чернігівська обл., м. Ніжин,
пл. імені Івана Франка, 1,
е-mail: [email protected]
(04631) 7 19 11, 7 19 51, 15 80
фото мера
Міський голова міста Ніжина
Лінник Анатолій Валерійович
Блог міського голови
фото мера
Секретар міської ради
Салогуб Валерій Володимирович
Блог секретаря ради
Статистика
  • Зараз на сайті:
    63
  • Переглядів:
    3076183
  • Візитів сьогодні:
    3089
  • Візитів всього:
    1344443

Ніжинський український драматичний театр ім. М.Коцюбинського

Ніжинський український драматичний театр імені Михайла Коцюбинського - в той час Перший робітничо-колгоспний театр Чернігівської області в м. Буринь (нині це Сумська обл.) - було засновано постановою Чернігівського обласного відділу народної освіти в кінці жовтня 1933р.

В кінці лютого 1938р. театр переведено на постійне місце розташування до м. Ніжина і затверджено право носити ім'я М.Коцюбинського.

У витоків театру стояли Б.ЛЛучицький, А.Л.Лучицька та Б.Б.Лучицький, які і були його першими керівниками і засновниками.

Перша вистава, яку було поставлено в театрі - "Украдене щастя" за однойменним твором І.Франка ; прем'єра вистави відбулася 06 лютого 1934 року на сцені будинку культури м.Буринь.

За 76-річну історію свого існування колектив театру кі на мить не припиняв свою творчу роботу.

В роки ВВВ театр продовжував свою роботу на передовій лінії наших військ та в глибокому тилу СРСР.

З 1958р. театр отримав назву - Ніжинський пересувний український драматичний театр ім.М.Коцюбинського.

У 1960 році, у зв'язку з переходом до Чернігівського облмуздрамтеатру ім.Т.Шевченка, за Наказом обласного управління культури та обкому партій, директора Ніжинського театру, головного режисера та шести провідних акторів, в театрі почалися скрутні часи. Але завдяки приходу до театру молодих акторів із Киева, Сум та Харкова - театр знову запрацював па повну силу.

В період з 1996р. по 2000р. у зв'язку зі звільненням деяких акторів, в театрі знову почалися тяжкі часи . Про це свідчить той факт, що станом на 01.06.2000р. в діючому репертуарі театру було дві драматичних вистави, в одну з яких треба було провести вводи п'яти нових акторів на ролі. В обласному управлінні культури навіть йшла розмова про, або закриття театру, або про реорганізацію його в філіал Чернігівського облмуздрамтеатру ім.Т.Шевченка.

Але тільки завдяки зміні керівництва театру, яку провели міська рада м. Ніжина разом з обласним управлінням культури, ситуація стрімко почала вирівнюватись. Щорічно колектив театру готує 6-8 нових вистав та театралізованих концертів, На сьогоднішній день діючий репертуар театру налічує 28 вистав та театралізованих концертів.

В різні часи в театрі працювали такі видатні митці, як Н.Ужвій, А.Бучма, О.Петрусенко, А.Лучицька, М.Донець, М.Литвиненко-Вольгемут, І.Паторжинський, А.Соколенко, Г.Пащенко, Е.Бистрицька тощо.

Колектив театру постійно бере участь у різних у різних Всеукраїнських та Міжнародних театральних фестивалях, з яких повертається з призами та дипломами. Виставами-лауреатами були "Наталка Полтавка" І.Котляревського, "Украдене щастя" І.Франка, "Ніч на полонині" О.Олеся, "За двома зайцями" М.Старицького, "У сутінках долини" Д.Сінга, "Дивна місіс Севідж" Дж.Патріка, "Дім божевільних" Е.Скарпетта, "Містер Іцик" О.Петрова, "Брехня" В.Винниченка, "Мина Мазайло" М.Куліша, "Циганка Аза" М.Старицького, "Амор.Кохано-італьяно" А.Ніколаї, "Марія Заньковецька"І.Рябокляча, "Квартет для двох" А.Крима, "Ніч під Івана Купала" М.Старицького, "Одруження" М.Гоголя, тощо. Тільки у 2009 році актори театру здобули дипломи : "За кращу чоловічу роль другого плану" (арт. А.Буняєв) на XI Міжнародному театральному фестивалі "Мельпомена Таврії" (м.Херсон) та диплом "За кращу головну жіночу роль фестивалю" (засл.арт.України А.Соколенко) на XVII Міжнародному театральному фестивалі "Словянські театральні зустрічі" у м.Брянську (Росія).

8-го березня 2002 року, завдяки зусиллям Голови Верховної ради України І.С.Плюща та профспілки працівників "Укрзалізниці" нарешті було побудоване сучасне приміщення театру ( протягом 68 років театр не мав свого приміщення). А у жовтні 2003 року, під час святкування 70-річчя театру нашому колективу було подаровано, тоді ще кандидатом у Президенти України В.Ющенко, сучасне світлове обладнання для глядацької зали театру. І як результат щорічно колектив театру обслуговує від 55 до 60 тис. глядачів. Починаючи з 2003 року на базі нашого театру проводиться щорічний "Всеукраїнський театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької" під час проведення якого глядачі міста та області знайомляться з кращими досягненнями театральних колективів України та ближнього зарубіжжя. Але це не заважає театру проводити виїзні вистави та організовувати гастролі театру ( на жаль - останні шість років тільки територією України), lia виконання Указу і [резидента України від 22 березня 2000р. "Майстри мистецтв -трудівникам села" тільки протягом 2008р. колективом театру було показано 41 виставу на 23 тисячі сільського глядача в сільській місцевості України.

Більш детальну інформацію можна отримати з книги професора Г .Самойленка "Ніжинський драматичний театр" ( вид. 1996р.).

Додаткова інформація про роботу театру - сайт Ніжинського українського драматичного театру імені Михайла Коцюбинського