16600, Чернігівська обл., м. Ніжин,
пл. імені Івана Франка, 1,
е-mail: [email protected]
(04631) 7 19 11, 7 19 51, 15 80
фото мера
Міський голова міста Ніжина
Лінник Анатолій Валерійович
Блог міського голови
фото мера
Секретар міської ради
Салогуб Валерій Володимирович
Блог секретаря ради
Статистика
  • Зараз на сайті:
    30
  • Переглядів:
    2423029
  • Візитів сьогодні:
    4287
  • Візитів всього:
    1117544
Новини

У Ніжині відкрито пам`ятник Олександру Кониському

18 серпня 2016 року у сквері по вулиці Московській відбулось урочисте відкриття меморіального знаку, присвяченого  Олександру Яковичу Кониському, українському письменнику, лексикографу, перекладачу, громадському діячеві, авторові слів пісні «Молитва за Україну» та перекладу «Щоденника» Т.Г. Шевченка. Письменник народився в селі Переходівка Ніжинського району, а його дитячі роки минули в Ніжині.

Пам’ятний знак, присвячений видатному земляку, було встановлено на місці, де раніше розташовувалось Ніжинське повітове училище, у якому в 1844-1849 р.р. навчався Кониський.

Вшанування пам`яті видатного земляка на високому державному рівні стало можливим за ініціативи народного депутата Олександра Кодоли. У лютому Верховна Рада підтримала пропозицію народного депутата  і внесла до переліку пам`ятних дат  на 2016 рік ювілеї видатних земляків-чернігівців Олександра Кониського та Олександра Дедюліна.

На заході були присутні міський голова Анатолій Лінник, заступники міського голови Григорій Олійник, Ігор Алєксєєнко,  директор Ніжинського краєзнавчого музею Геннадій Дудченко,  викладач Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Євген Луняк, краєзнавець Олександр Морозов та просто небайдужі жителі міста.

Розпочався захід зі вступного слова ведучого та виконання державного гімну України, після чого пам’ятний знак урочисто відкрили Анатолій Лінник та Євген Луняк.

Зі словом про пам'ять до присутніх звернувся і Геннадій Дудченко. Він наголосив, що роками витравлювалась пам'ять про героїчні епохи та видатних українців, серед яких і Олександр Кониський. Але шляхом встановлення даного меморіалу ми виявляємо шану до нашого визначного земляка.

Завершився захід урочистим покладанням квітів до меморіального знаку та виконанням пісні «Молитва за Україну».





Відділ інформаційно-аналітичного забезпечення

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

Стаття прочитана 188 рази