16600, Чернігівська обл., м. Ніжин,
пл. Івана Франка, 1,
е-mail: [email protected]
(04631) 7 19 11, 7 19 51, 15 80
фото мера
Міський голова міста Ніжина
Лінник Анатолій Валерійович
Блог міського голови
фото мера
Секретар міської ради
Блог секретаря ради
Статистика
  • Зараз на сайті:
    14
  • Переглядів:
    676816
  • Візитів сьогодні:
    378
  • Візитів всього:
    359085
Новини

Обговорення стану ефективності взаємодії правоохоронних органів

у сфері профілактики і протидії злочинності, корупції у першому півріччі 2015 року та визначення заходів з покращення взаємодії та результативності в роботі в другому півріччі 2015 року в діяльності правоохоронних органів Ніжинського регіону.

На виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції», Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015-2017 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 р. №265, Програми запобігання корупції у Чернігівській області до 2017 року, затвердженої розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 20 травня 2015 року №237 у виконавчих органах Ніжинської міської ради було прийнято Програму щодо реалізації засад антикорупційної політики у виконавчих органах  Ніжинської міської ради до 2017 року, що містить перелік завдань і заходів з питань запобігання корупції у виконавчих органах Ніжинської міської ради, якими передбачено залучення громадських організацій відповідного спрямування та правоохоронних органів до участі в заходах з антикорупційної діяльності.
В межах чинного законодавства поетапно проводяться організаційні заходи, спрямовані на виконання міської «Програми профілактики правопорушень на 2013-2015 роки», затвердженої рішенням чергової 47 сесії міської ради шостого скликання від 27 грудня 2013 року № 24-47. 
На виконання Закону України «Про очищення влади», відповідно до Порядку проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади» у виконавчих органах Ніжинської міської ради розпочато перевірку, передбачену Законом України «Про очищення влади», щодо посадових осіб місцевого самоврядування апарату виконавчого комітету, відділів (галузевих служб) апарату, виконавчих органів Ніжинської міської ради (без створення юридичної особи), керівників виконавчих органів Ніжинської міської ради (юридичних осіб) та їх заступників з червня  2015 року по грудень 2016 року.                 
З метою мінімізації виникнення корупційних проявів відділом кадрової політики та запобігання проявам корупції апарату виконавчого комітету Ніжинської міської ради постійно ведеться роз’яснювальна робота серед посадових осіб виконавчих органів міської ради  щодо заборон  і обмежень, установлених антикорупційним законодавством,  відповідальності за вчинення корупційних правопорушень тощо. 
Так, у виконавчому комітеті Ніжинської міської ради у І півріччі 2015 року проведено вісім навчань посадових осіб виконавчих органів Ніжинської міської ради. 
Проведена відповідна організаційно-методична робота з керівниками структурних підрозділів виконавчих органів міської ради, апарату її виконавчого комітету з питань організації та проведення спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування. 
З початку року було проведено два внутрішніх апаратних навчання  з керівниками відділів та управлінь міської ради, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, в ході яких додатково вивчено порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави  або місцевого самоврядування, надано відповідну організаційну, методичну та практичну допомогу в частині організації та проведення спеціальної перевірки. 
Вказані заходи дали змогу забезпечити якісне проведення спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад в апараті та структурних підрозділах виконавчого комітету міської ради, виконавчих органах міської ради. 
Усього з початку року спеціальну перевірку пройшла 1 особа, стосовно 2 осіб перевірка триває. Випадків відмови у призначенні на посади місцевого самоврядування у зв’язку з не проходженням спеціальної перевірки у звітному періоді  не зафіксовано.
З метою запобігання загрозам безпеці громадян міста, забезпечення нормального функціонування систем життєзабезпечення громади та невідкладного реагування на виникнення негативних тенденцій в діяльності виконавчих органів Ніжинської міської ради, пов’язаних, насамперед, із загостренням суспільно-політичної ситуації та криміногенної обстановки в державі, міською радою, її виконавчим комітетом постійно вживаються відповідні організаційні та практичні заходи. 
Так, зокрема, переформатований порядок роботи міської ради та її виконавчого комітету. Забезпечено вільний доступ представників громади, фізичних та юридичних осіб на пленарні засідання міської ради та засідання її виконавчого комітету, що дозволило зробити процедуру прийняття рішень цими колегіальними органами більш прозорою та відкритою для громади, ефективніше та швидше реагувати на потреби та вимоги громадян в умовах зовнішнього контролю. Налагоджено дієву співпрацю виконавчого комітету міської ради  з громадськими об'єднаннями міста, представниками інститутів громадянського суспільства з активною громадянською позицією («Народна рада Ніжинщини», Громадська рада при виконавчому комітеті міської ради, «Мобільна самооборона» тощо). Докорінно змінений підхід до організації особистого прийому громадян посадовими особами виконавчих органів ради, міським головою та його заступниками з питань діяльності виконавчих органів ради. 
З метою забезпечення своєчасного та ефективного обміну інформацією, підготовки та проведення спільних організаційних і практичних заходів, спрямованих на стабілізацію оперативної обстановки та криміногенної ситуації  в місті, керівники різних ланок Ніжинського МВ УМВС України в Чернігівській області постійно беруть участь у щотижневих нарадах при міському голові та розширених щомісячних нарадах керівників усіх рівнів та ланок з питань розгляду та вирішення основних питань забезпечення життєдіяльності міста.
Рішенням виконавчого комітету Ніжинської міської ради VI скликання  у І першому півріччі 2015 року керівникам підприємств, установ, закладів  та організацій міста різних форм власності рекомендовано сприяти Ніжинському МВ УМВС України в Чернігівській області у забезпеченні підрозділу паливно-мастильними матеріалами для виконання завдань з боротьби зі злочинністю та охорони громадського порядку.
До проведення профілактичних рейдів, відпрацювань та обстежень найбільш проблемних мікрорайонів, вулиць, навчальних та позашкільних закладів  міста виконавчими органами міської ради систематично залучаються до співпраці дільничні інспектори міліції, працівники кримінальної міліції у справах дітей, утворюються робочі групи за участю працівників Ніжинського МВ УМВС України  в Чернігівській області. 
Досягнуто домовленостей щодо порядку та періодичності інформування керівником відділу УМВС депутатського корпусу Ніжинської міської ради шостого скликання про стан боротьби зі злочинністю, забезпечення законності, правопорядку, прав і свобод громадян на пленарних засіданнях міської ради у період 2014-2015 р. р. (не рідше 1 разу на рік)
Керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», «Про міліцію», відповідно до неодноразових звернень керівництва Ніжинського МВ УМВС України в Чернігівській області, з метою поновлення співпраці  та забезпечення дієвої взаємодії Ніжинського МВ УМВС України в Чернігівській області та громадських формування міста, які зареєстровані та діють на території міста у сфері охорони громадського порядку («Мобільна самооборона», «Правова безпека», Ніжинська козацька сотня імені Журавського та інші):
1)організовано робочу зустріч представників Ніжинського МВ УМВС України в Чернігівській області з приводу здійснення заходів щодо охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки у місті, зокрема, на території залізничної станції «Ніжин»;
2)проведено розширену міжвідомчу нараду з питань охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки за участі керівників правоохоронних органів, очільників громадських формувань у сфері охорони громадського порядку та небайдужих представників громадськості міста.
Водночас, як недолік у взаємодії правоохоронних органів, виконавчих органів міської ради та громадськості слід відмітити, що протягом І півріччя 2015 року до виконавчого комітету Ніжинської  міської ради з Ніжинського МВ УМВС України в Чернігівській області неодноразово надходили офіційні відомості про те, що члени громадських формувань (об’єднань), діяльність яких спрямована на охорону громадського порядку та забезпечення громадської безпеки разом  з представниками правоохоронних органів, ігнорують законні вимоги керівництва міського відділу УМВС щодо участі у підготовці та проведенні разом з ОВС заходів з охорони громадського порядку, допускають порушення затверджених графіків спільних патрулювань та профілактичних відпрацювань найбільш складних у криміногенному плані мікрорайонів та вулиць міста, що є неприпустимим.     

            
З метою виправлення ситуації, що склалася, на підставі Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону», керівникам громадських об’єднань у сфері охорони громадського порядку, що зареєстровані та діють на території громади міста було рекомендовано негайно поновити дієву взаємодію з Ніжинським МВ УМВС України в Чернігівській області та привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства. 
Не зважаючи на вжиті заходи, які в цілому, сприяли покращенню взаємодії виконавчих органів Ніжинської міської ради з правоохоронними органами та зміцнення правопорядку на території громади міста, невирішеними залишаються ряд проблем, які потребують невідкладного вирішення. 
Так, фактична штатна чисельність відділення ДАІ Управління ДАІ УМВС України в Чернігівській області з обслуговування міста Ніжина та Ніжинського району (Співак В. А.) практично не дозволяє забезпечити ефективний системний нагляд за дорожнім рухом на автошляхах міста, не кажучи вже про здійснення заходів щодо покращення стану безпеки руху. 
Очевидним є те, що наявних сил та засобів Ніжинського ВДАІ вистачає для відкладного реагування  на інформацію про грубі порушення ПДР України, дорожньо-транспортні пригоди з тяжкими наслідками та добового чергування згідно з планом єдиної розстановки сил та засобів Ніжинського МВ УМВС України в Чернігівській області на всій території його обслуговування (місто Ніжин  та Ніжинський район). 
Аналіз стану безпеки дорожнього руху та загального стану безпеки життєдіяльності громадян міста, що склались території громади міста  з початку року свідчать про потребу у постійному перебуванні лише на території міста, як мінімум, двох повноцінних екіпажів ДАІ. 
Частково проблема забезпечення безпеки життєдіяльності громадян міста (але не безпеки дорожнього руху) вирішується силами Ніжинських  МВ УМВС (Бойко В.А.), ВДСО (Цапенко В.Л.), громадських об’єднань та формувань, що зареєстровані на території громади та здійснюють свою діяльність у сфері охорони громадського порядку, небайдужих громадян тощо. Але нагальною є потреба територіальної громади міста саме в ефективних професійних та якісних послугах  і діях працівників Державної автомобільної інспекції МВС України, спрямованих на забезпечення законності, правопорядку та безпеки всіх учасників дорожнього руху.
Зусиллями виконавчого комітету міської ради, підрозділів міліції громадської безпеки та небайдужих жителів міста з активною громадянською позицією щодо припинення ганебних фактів протиправної роздрібної торгівлі на вул. Московській та площі М. Заньковецької, на жаль, не є ефективними у повній мірі. 
Не зважаючи на те, що відповідними рішеннями виконавчого комітету міської ради у період 2014-2015 років припинено дію тимчасових дозволів на здійснення роздрібної торгівлі на вказаних вище територіях міста та визначено ряд альтернативних місць для здійснення громадянами міста повноцінної торговельної діяльності (зокрема, новий тимчасовий торговельний майданчик для проведення ярмаркових заходів по вул. Орджонікідзе м. Ніжина, обладнаний у поточному році), окремими громадянами продовжують грубо порушуватись норми статей 152, 160 чинного Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Тільки з початку року працівниками інспекції з благоустрою виконавчого комітету міської ради (Ворона Д.П.) до адміністративної відповідальності за порушення статті 152 КУпАП (Порушення правил благоустрою населених пунктів) були притягнуті 34 особи, на яких адміністративною комісією виконавчого комітету міської ради накладені штрафні санкції на загальну суму 15 тис. 340 грн.
В ході проведення заходів по забезпеченню громадського порядку під час стихійного масового зібрання невдоволених підприємців, які здійснюють несанкціоновану торговельну діяльність на вулиці Московській міста, нажаль, мали місце випадки непрофесійних дій з боку працівників міліції, що виразилися у нерішучості під час висування та забезпечення виконання законних вимог щодо припинення протиправних дій, у неможливості чітко та однозначно виразити позицію щодо поновлення правопорядку в умовах рівновіддаленості від усіх політичних партій та їх представників тощо.
З метою запобігання протиправним проявам в районі розташування ринків міста (вул. Московська) та тимчасового торговельного майданчика для проведення ярмаркових заходів (вул. Орджонікідзе) з боку окремих екстремістських налаштованих громадян, недопущення знищення, пошкодження чи псування майна, що перебуває у власності територіальної громади міста, вважаємо за доцільне рекомендувати керівництву МВ УМВС внести зміни до маршрутів руху нарядів Патрульної служби, інших нарядів відділу УМВС, що задіяні у заходах по охороні громадського порядку та забезпеченні громадської безпеки, максимально наблизивши такі наряди до вказаних вище об’єктів інфраструктури міста.
Разом з тим, для відновлення довіри громадян до правоохоронних органів, налагодження ефективної співпраці правоохоронців та територіальної громади  в черговий раз виходимо з клопотанням перед компетентними органами про максимальне сприяння повному, об’єктивному та ефективному розслідуванню кримінальних проваджень, порушених за фактами неправомірних дій окремих керівників комунальних підприємств міста, інших посадових осіб, в частині нецільового використання ними бюджетних коштів, а також недопущення фактів безпідставної тяганини з боку окремих працівників правоохоронних органів під час досудового слідства тощо.
Таким чином, вказані вище заходи сприяли та сприятимуть  у подальшому налагодженню дієвої взаємодії структурних підрозділів виконавчих органів Ніжинської міської ради, їх посадових осіб з Ніжинським МВ УМВС України в Чернігівській області, іншими правоохоронними структурами та місцевими інститутами громадянського суспільства, спрямовану на забезпечення законності і правопорядку на території громади міста.
        
Вдячні за підтримку та порозуміння. Сподіваємось на подальшу тісну  і плідну співпрацю на благо громади міста.


Міський голова                                                                                           А. В. Лінник  



Стаття прочитана 132 рази