16600, Чернігівська обл., м. Ніжин,
пл. імені Івана Франка, 1,
е-mail: [email protected]
(04631) 7 19 11, 7 19 51, 15 80
фото мера
Міський голова міста Ніжина
Лінник Анатолій Валерійович
Блог міського голови
фото мера
Секретар міської ради
Салогуб Валерій Володимирович
Блог секретаря ради
Статистика
  • Зараз на сайті:
    93
  • Переглядів:
    3276766
  • Візитів сьогодні:
    1583
  • Візитів всього:
    1407005

Чистота – запорука здоров’я

Істина, яка не підлягає сумніву. Але чи замислюємося ми над тим, якими саме засобами користуємося, щоби тримати в чистоті особисті речі та власне тіло? Адже для здоров’я важливо не тільки те, що ми вживаємо в їжу, а й якісний склад речовин, які щодня контактують із нашою шкірою, проникаючи крізь неї в тканини організму. Мабуть, ні для кого не секрет, що сьогодні в нас і на автомийках, і в хімчистках, і в шампунях та милі, призначених для особистої гігієни людини, використовуються одні й ті самі складові, вплив яких аж ніяк не сприяє збереженню здоров’я.

Саме тому Ніжинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді охоче відгукнувся на пропозицію своїх волонтерів – працівників та завідуючої бібліотеки-філіалу № 2 для дорослих міської центральної бібліотечної системи Ніни Івасенко -  організувати для його клієнтів майстер-клас із виготовлення миючих засобів в домашніх умовах на основі природних компонентів, без шкідливих домішок.

Цього разу до бібліотеки  прийшли вчитися члени клубу взаємопідтримки матерів, що виховують та доглядають дітей і молодь із функціональними обмеженнями, «Берегиня», а також клієнти Центру соцслужб інших категорій та декілька волонтерів. Секретами цікавої й корисної справи з дорослими та дітками ділилась місцева майстриня Таміла Ященко, що вже чотири роки поспіль власноруч виготовляє екологічні миючі засоби як для власного користування, так і для задоволення потреб інших людей. Свого часу їй довелось відмовитись від мила та шампунів, які пропонуються в загальному продажу, через наявність у них складників, що негативно впливали на здоров’я її маленької дитини. Відтоді почала цікавитись альтернативними засобами і шляхом спроб та помилок набула нових знань та цінного досвіду у справі миловаріння. Таміла також сама виготовляє шампуні, креми та інші засоби гігієни – для догляду за шкірою  й волоссям, профілактики й лікування деяких видів дерматитів та інших негараздів. Перед очима маленьких   і дорослих учасників заходу окремі  компоненти, спритно поєднані вмілими руками, перетворювались на красиві й запашні шматочки туалетного мила – у формі зайченят, які привели  в захват допитливу дітвору.

А поки щойно виготовлене мило застигало, присутнім було запропоновано ще один майстер-клас – з плетіння браслетиків різнобарвними стрічками. Його провела бібліотекар читального залу НЦБС Світлана Борщ. Обидві майстрині подарували своїм уважним і вдячним учням красиві  й практичні вироби, а головне – радість пізнання нової корисної справи, що обов’язково стане їм в нагоді.


О. Гребеннікова,

провідний спеціаліст відділу соціальної роботи

НМЦСССДМ