16600, Чернігівська обл., м. Ніжин,
пл. імені Івана Франка, 1,
е-mail: [email protected]
(04631) 7 19 11, 7 19 51, 15 80
фото мера
Міський голова міста Ніжина
Лінник Анатолій Валерійович
Блог міського голови
фото мера
Секретар міської ради
Салогуб Валерій Володимирович
Блог секретаря ради
Статистика
  • Зараз на сайті:
    38
  • Переглядів:
    3247971
  • Візитів сьогодні:
    36
  • Візитів всього:
    1398735

Ніжинська дитяча хореографічна школа

 «НІЖИНСЬКА ДИТЯЧА ХОРЕОГРАФІЧНА ШКОЛА»

НІЖИНСЬКОЇ  МІСЬКОЇ  РАДИ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Адреса закладу: 16600, Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Об'їжджа, 119

Тел./факс: (04631)  3-19-94

E-mail: [email protected]

 

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

«Ніжинська дитяча хореографічна школа» (єдина на Чернігівщині)  відкрита у 1994 році і є  комунальним закладом освіти у сфері культури, належить до базової мережі закладів культури місцевого рівня (частина 1 статті 22 Закону «Про культуру»),  формується  з метою забезпечення розвитку сфери культури, всіх жанрів і видів мистецтва, а також цілісності національної культури, дотримання прав громадян України  у сфері культури, забезпечення доступності національного культурного надбання, культурних благ та мистецької творчості шляхом дотримання державних соціальних нормативів у сфері обслуговування закладами культури.

Засновником «Ніжинської дитячої хореографічної школи»  є Ніжинська міська рада  Чернігівської області (реєстраційний № 229 від  20 вересня 1994 року). «Ніжинська дитяча хореографічна школа»  безпосередньо підпорядкована управлінню культури і туризму Ніжинської міської ради Чернігівської області.

«Ніжинська дитяча хореографічна школа»   надає державні гарантії естетичного виховання через доступність до надбань вітчизняної і світової культури, готує підґрунтя для занять мистецтвом хореографії та занять художньою творчістю, а для найбільш обдарованих учнів – до вибору професії в галузі культури та  мистецтва.

«Ніжинська дитяча хореографічна школа» – це  згуртований творчий колектив однодумців, який робить все для того, щоб досягти найвищої мети – виховання творчої, всебічно розвиненої особистості, наближення  її до вершин моральності, добра і краси.

01

Директор

«Ніжинської дитячої хореографічної школи» – заслужений працівник культури України, відмінник освіти України   Тимошенко Галина Львівна.

03

Заступник директора з навчально-виховної роботи – відмінник освіти  України, викладач вищої категорії Дяконенко Ігор Петрович.

02

Заступник директора з господарської роботи – Єсипенко Валерій Іванович. 

06

Завідуюча хореографічним відділом – викладач-методист Мірошник Ірина Олександрівна. 

05

Завідуюча музичним відділенням –   старший викладач  Бобир Людмила Вікторівна. 

04

Завідуюча концертмейстерським відділенням – викладач І категорії Авер'янова Тетяна Миколаївна. 

 

Секретар – Куделя Надія Миколаївна.

Костюмери – Зая Мері Іванівна та Скрипець Тетяна Іванівна.

 


 

ІІ.  НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ  ПРОЦЕС

«Ніжинська дитяча хореографічна школа» відповідно до Закону України «Про освіту» та спеціального (профільного)  Закону України «Про позашкільну освіту» є частиною структури освіти і спрямовується на розвиток здібностей, талантів дітей, учнівської та студентської молоді, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб у професійному значенні.

«Ніжинська дитяча хореографічна школа»   проводить навчально-виховну, методичну, культурно-просвітницьку, етнографічно-пошукову роботу; здійснює роботу по відродженню історії українського старовинного костюму та побуту, збереженню декоративно-ужиткових експонатів та пам’яток народної творчості у Народному музеї українського старовинного костюму та побуту «Ніжинської дитячої хореографічної школи».

Основними завданнями «Ніжинської дитячої хореографічної школи» є:

-     виховання громадянина України;

-     вільний розвиток особистості, виховання поваги до народних звичаїв, традицій, національних  цінностей українського народу, а також інших націй і народів;

-     виховання в учнів поваги до Конституції України, патріотизму, любові до України, прав і свобод людини та громадянина, почуття власної гідності;

-     естетичне виховання дітей та юнацтва;

-     навчання дітей, підлітків, а при потребі й повнолітніх громадян різних видів  мистецтва;

-     створення умов для творчого, інтелектуального і духовного розвитку;

-     задоволення потреб у професійному самовизначенні і творчій самореалізації та розвитку самодіяльно-художньої творчості;

-     поповнення фондів бібліотеки та музею;

-     забезпечення широкої гласності результативності творчих колективів;

-     сприяння зміцненню матеріально-технічної бази;

-     створення умов для формування репертуару творчих колективів; 

-     пошук та залучення до навчання здібних, обдарованих і талановитих дітей та молоді, розвиток і підтримка їх здібностей, обдарувань і талантів.

Навчання  в  «Ніжинській дитячій хореографічній школі»   здійснюється згідно з  Типовими навчальними планами початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів системи Міністерства культури України за чотирма напрямками хореографічного мистецтва:

  1. 1.     «Класичний танець»

На уроках класичного танцю діти опановують танцювальною технікою як основою втілення хореографічного образу. Вона є фундаментом для оволодіння всіма іншими танцювальними дисциплінами. Допомагають їм у цьому талановиті педагоги:  Олександр Пархоменко,  Алла Ганага,  Ольга Даценко, Ігор Яцина, Анна Сірякова (концертмейстери: Юлія Камінська, Вікторія Пампура, Ірина Колодка).

  1. 2.     «Народно-сценічний танець»

Це один з найдавніших видів народного мистецтва, який складався та розвивався упродовж тисячоліть під впливом географічних, історичних та соціальних умов життя народу. Розвиваючись, взаємозбагачуючись та вдосконалюючись він досягнув високого художнього рівня та віртуозності техніки. Саме високої професійної та виконавської майстерності на уроках народно-сценічного танцю вимагають від учнів школи  досвідчені викладачі Олександр Пархоменко,  Марія Ляпіна, Микола Марченко та молодий викладач, випускник «Ніжинської дитячої хореографічної школи»  2003 року Ігор Яцина (концертмейстери: Микола Пампура, Олександр Волосок, Василь Ліпченко).

  1. 3.     «Спортивний бальний танець»

 Бальний танець – один із засобів естетичного виховання і виховання творчого начала у кожній людині. Як і будь-яке мистецтво, бальний танець здатний приносити глибоку естетичну насолоду. Сформувати у школярів уявлення про багатогранність бального танцю, який поєднує в собі засоби музичного, пластичного, спортивно-фізичного, етичного і художньо-естетичного розвитку –  такі завдання на уроках спортивного бального танцю ставлять перед собою  викладач-методист     Ірина Мірошник  та старший викладач Галина Тимошенко (концертмейстер – Олександр Савич).

 

  1. 4.     «Сучасний танець»

Мета даного навчального предмета – збагатити знання учнів про хореографічне мистецтво, сформувати в учнів уявлення про багатогранність сучасного танцю, який разом з іншими напрямками хореографічного мистецтва сприяє   розвитку музичних, ритмічних, фізичних та художньо – естетичних здібностей дітей. Про це на своїх уроках дбають досвідчені викладачі школи Ольга Даценко і Анна Сірякова та молодий викладач, випускниця «Ніжинської дитячої хореографічної школи» 2006 року  Оксана Ульянченко.

 

Поряд з предметами хореографічного циклу учні школи опановують мистецтво гри на музичних інструментах, відвідуючи уроки по класу фортепіано, скрипки і баяну, та  вокальне мистецтво, відвідуючи уроки академічного та естрадного співу.  

«Музичний інструмент фортепіано», «Музичний інструмент скрипка», «Музичний інструмент баян», «Сольний спів», «Естрадний спів», «Музична грамота та слухання музики» – саме ці дисципліни музичного циклу  вивчають учні «Ніжинської дитячої хореографічної школи».  

Досвідчені, творчі, неповторні особистості, а саме такі педагоги працюють на музичному відділенні «Ніжинської дитячої хореографічної школи»,  вони вкладають частинку власної душі в кожну дитину, бо кожна дитина – особлива, вона має багато можливостей, але їх потрібно розвивати, застосовуючи різні методи. Вчителі з великої літери:     Авер'янова Т.М., Бобир Л.В., Ганага А.Г., Гроздовська О.Г.,  Дяконенко Т.В.,  Дяконенко І.П., Евелєкова Т.Д., Камінська Ю.М.,  Колодка І.Є.,   Ревенчук В.В., Сидоренко Л.О., Шматок М.В. - саме вони  роблять все для того, щоб кожна дитина стала особистістю, індивідуальною і неповторною, закоханою у чарівний світ мистецтва.

Головне завдання педагогічного колективу «Ніжинської дитячої хореографічної школи» – створити сприятливі умови для прояву й розгортання здібностей дітей, їхнього всебічного гармонійного розвитку, надати можливість подальшого життєвого вибору, свідомого й виваженого.

 

 

ІІІ. ХУДОЖНЬО-ТВОРЧА ДІЯЛЬНІСТЬ

«Ніжинська дитяча хореографічна школа» є саме тим осередком освіти, де обдарованість дітей є нормою, а не виключенням. 100% учнів  навчального закладу охоплено художньо-творчою діяльністю. 

На базі Ніжинської ДХШ  працюють 13 творчих колективів різного спрямування, 4 з них –  зразкові аматорські колективи:

ДИТЯЧИЙ ЗРАЗКОВИЙ АНСАМБЛЬ БАЛЬНОГО ТАНЦЮ «РИТМ» (керівник і головний балетмейстер – Галина Тимошенко);

ДИТЯЧИЙ ЗРАЗКОВИЙ АНСАМБЛЬ НАРОДНОГО ТАНЦЮ «КВІТИ УКРАЇНИ» (головний балетмейстер – Олександр Пархоменко);

ДИТЯЧА ЗРАЗКОВА ВОКАЛЬНА СТУДІЯ «АВТОГРАФ» (художній керівник – Ігор Дяконенко);

ДИТЯЧИЙ ЗРАЗКОВИЙ АНСАМБЛЬ БАЛЬНОГО ТАНЦЮ «ШАНС» (керівник і балетмейстер – Ірина Мірошник);

Ансамбль сучасного танцю «Astrum» (балетмейстер – Г.Сірякова);

Ансамбль сучасного танцю «Серпантин» (балетмейстер – Г.Сірякова);

Ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія» (балетмейстер – А.Ганага);

Ансамбль танцю «Ластівка» (балетмейстер – О.Даценко);

Шумовий оркестр «Світанок» (керівники: М.Шматок, М.Пампура);

Ансамбль металофоністів (керівник – М.Шматок);

Ансамбль скрипалів «Рондо» (керівники: Л.Бобир, Т. Авер'янова);

Музичний клуб «Ліра» (керівник – О.Гроздовська);

Вокальний ансамбль  (викладач – Т.Евелєкова)

 

Творчі  колективи Ніжинської ДХШ відомі і в Україні, і далеко за її межами. Вони подорожували Нідерландами, Бельгією, Австрією, Німеччиною, Словаччиною,  презентували  мистецтво танцю  у шести країнах близького зарубіжжя: Литві, Білорусі, Молдові, Росії, Латвії, Грузії, – та  десяти  країнах далекого зарубіжжя: Польщі, Угорщині, Болгарії, Румунії, Чехії, Туреччині, Сербії, Італії, Греції, Франції.

 

 

 

ІV. ДИТЯЧІ  ЗРАЗКОВІ  КОЛЕКТИВИ

 ДИТЯЧИЙ ЗРАЗКОВИЙ АНСАМБЛЬ БАЛЬНОГО ТАНЦЮ «РИТМ»

НІЖИНСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ХОРЕОГРАФІЧНОЇ ШКОЛИ  –

01

 

Незмінний керівник і  головний балетмейстер – заслужений працівник культури України  

Тимошенко Галина Львівна.

 

 

 

 

02

 

 

Концертмейстер   –  Олександр Савич

 

 

 

Дитячому зразковому ансамблю бального танцю  «Ритм» − 35 років (дата створення – 18 лютого 1980 року). У 1994 році на базі АБТ «Ритм» була відкрита Ніжинська дитяча хореографічна школа.

35 років, з року в рік, творчий колектив дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм»  плідно  працює  на  благо  розвитку    міста Ніжина  та  його  громади, з честю  прославляє рідну Чернігівщину та Україну  своїми досягненнями в галузі культури та мистецтва.

За тридцять п'ять  років змінилося багато. Колектив уже має власні традиції: посвячення нових  учасників у «Юні ритмівці» (з врученням медалі «Юний ритмівець»); проведення творчих звітних концертів; святкування визначних дат колективу (День народження, ювілейні дати з нагоди присвоєння почесного звання «дитячий зразковий аматорський колектив» тощо); привітання найбільш активних та обдарованих учасників колективу (грамоти, подарунки); зустрічі випускників;  оформлення фотостендів про випускників «Ритму»; спільне проведення вільного часу тощо.

Сьогодні у  колективі займається 73 дітей – чотири групи ансамблю (підготовча, молодша, середня  і старша групи). На базі дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм» плідно працює група «Бальна хореографія для дорослих» (24 чол.).

Творче життя дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм  та його вихованців – це  значний внесок у справу збереження, розвитку та широкої пропаганди хореографічного мистецтва; посильний вклад у справу збереження духовної спадщини українського народу та пропаганди українського мистецтва танцю на світових  сценах.

Мета роботи дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм» Ніжинської дитячої хореографічної школи – відродження духовності та розвиток хореографічної національної культури через ознайомлення з хореографічною спадщиною, кращими зразками сучасної музичної культури; сприяння гармонійному розвитку особистості, формування навичок соціального партнерства у вихованні  через залучення їх до музично-хореографічної культури; формування музично-естетичного смаку, розширення загального світогляду.

У 2014 році творчий колектив дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм» Ніжинської дитячої хореографічної школи  взяв  участь  у  двох міжнародних  та всеукраїнському мистецьких заходах:

-       Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Соняшник» (м. Київ, 18.05.2014 р.);

-       Міжнародному фольклорно-танцювальному фестивалі «Ханіоті» (Греція, м. Ханіоті, 21-30.09.2014 р.);

-        Всеукраїнському телефестивалі-конкурсі «Сяйво різдвяних зірок»  (м. Київ, 19.12.2014 р.)  −

та здобули вагомі почесні нагороди:

-       Гран-прі Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв «Соняшник» (м. Київ, 18.05.2014 р.);

-       Диплом Міжнародного фольклорно-танцювального фестивалю «Ханіоті» (Греція, м. Ханіоті, 21-30.09.2014 р.);

-       Гран-прі Всеукраїнського телефестивалю-конкурсу «Сяйво різдвяних зірок» (м. Київ, 19.12.2014 р.)  – вокально-хореографічна композиція «Очі сині» (змішана вікова категорія);

-       І місце Всеукраїнського телефестивалю-конкурсу «Сяйво різдвяних зірок» (м. Київ, 19.12.2014 р.)  – хореографічна композиція «В ритмах ча-ча-ча» (Бальна хореографія, 2 вікова категорія);

-       ІІ місце Всеукраїнського телефестивалю-конкурсу «Сяйво різдвяних зірок» (м. Київ, 19.12.2014 р.)  – хореографічна композиція «Казковий вальс» – хореографічна композиція «Казковий вальс» (Бальна хореографія, 3 вікова категорія). 

 

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» росте і розвивається. Репертуар ансамблю поновлюється і ускладнюється, а шанувальники бального мистецтва у захваті від нових постановок.

Традиційно, всі починання колективу завжди підтримують батьки учасників ансамблю,  які завжди є допомогою керівникам в роботі. Саме з їх допомогою проводяться різноманітні мистецькі заходи,  береться участь у конкурсах і фестивалях, шиються нові танцювальні костюми, випускається друкована продукція.

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» – гордість древнього міста Ніжина, перлина  бального хореографічного мистецтва.

 

 

 

 

ДИТЯЧИЙ ЗРАЗКОВИЙ АНСАМБЛЬ НАРОДНОГО  ТАНЦЮ            

     «КВІТИ  УКРАЇНИ»

НІЖИНСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ХОРЕОГРАФІЧНОЇ ШКОЛИ

03

 

Керівник і головний балетмейстер ДЗАНТ «Квіти України» – викладач вищої категорії  Олександр Пархоменко. 

 

 

 

 

 

04

 

 

Балетмейстер  – випускник Ніжинської ДХШ 2003 року, викладач   ІІ категорії  Ігор Яцина.

 

 

 

Ансамбль народного танцю «Квіти України»  створений у вересні  1997 року. У лютому 2001 року ансамблю присвоєно почесне звання «дитячий зразковий аматорський колектив». У 2012 році дитячий зразковий ансамбль народного  танцю «Квіти  України» відсвяткував 15-річчя з часу заснування та 10-річчя  з часу присвоєння ансамблю почесного звання «дитячий зразковий аматорський колектив».

Учасниками дитячого зразкового ансамблю народного танцю  «Квіти України» є учні та випускники Ніжинської дитячої хореографічної школи, які займаються у трьох вікових групах: молодшій, середній та старшій.

Зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» постійно поповнює свій репертуар, завжди перебуває у творчому пошуку, активно пропагує, як українське хореографічне мистецтво так і танцювальне мистецтво різних народів світу. Репертуар ансамблю – різноманітний, діти із великим задоволенням танцюють молдавські, білоруські, польські й звичайно танці поліського регіону. У репертуарі ансамблю є сюжетні, побутові, вокально-хореографічні, ліричні хореографічні композиції, танці на трудову тематику, ігрові та танцювальні сюїти.

Хореографічна композиція «Шевченкова Україна» у виконанні учасників дитячого зразкового ансамблю народного танцю «Квіти України»  стала окрасою творчого звіту  кращих аматорських колективів  м. Ніжина, присвяченого  200-й річниці від дня народження   Т. Г. Шевченко   «Співаймо шану Кобзареві».

Найбільш вагомими для колективу  у 2014 році  стали здобутки в обласних,  всеукраїнських та міжнародних фестивалях і конкурсах:

-       Диплом ІІІ-го ступеня обласного туру хореографічних колективів Чернігівської області ІV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського, номінація D1  / м. Чернігів/;

-       Диплом за заняте І місце (молодша група) в номінації «Народно-сценічний танець», обласного хореографічного  фестивалю-конкурсу«Надія-2014» серед хореографічних колективів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) /м. Чернігів/;

-       Диплом за заняте І місце (середня група) в номінації «Народно-сценічний танець», обласного хореографічного  фестивалю-конкурсу«Надія-2014» серед хореографічних колективів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання) /м. Чернігів/;

-       Золотий диплом (молодша група) ІІІ Всеукраїнського фестивалю конкурсу хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси» у номінації «Народна хореографія» /м. Ніжин/;

-       Срібний диплом (середня група)  ІІІ Всеукраїнського фестивалю конкурсу хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси» у номінації «Народна хореографія» /м. Ніжин/;

-       Диплом лауреата  (І місце) VII Всеукраїнського вокально-хореографічного конкурсу-фестивалю  «Kiev Art Time» номінація «Народний танець», вікова категорія 7-9 років /м. Київ/;

-       Диплом лауреата  (І місце) VII Всеукраїнського вокально-хореографічного конкурсу-фестивалю  «Kiev Art Time» номінація «Народний танець», вікова категорія 10-12 років /м. Київ/;

-       Диплом лауреата  (І місце) VII Всеукраїнського вокально-хореографічного конкурсу-фестивалю  «Kiev Art Time» номінація «Народний танець», змішана вікова категорія /м. Київ/.

ДЗАНТ «Квіти України» Ніжинської дитячої хореографічної школи – окраса усіх міських, регіональних та державних мистецьких заходів, гордість українського народного хореографічного мистецтва.

 

 

 

ДИТЯЧА  ЗРАЗКОВА  ВОКАЛЬНА  СТУДІЯ  «АВТОГРАФ»

НІЖИНСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ХОРЕОГРАФІЧНОЇ ШКОЛИ

05 Художній керівник –  відмінник освіти України, викладач вищої категорії Ніжинської дитячої хореографічної школи, співак і композитор Ігор Дяконенко.

Студія сучасної пісні «Автограф» під керівництвом Ігоря Дяконенка  була заснована у 1980 році.  Студія створена з метою пошуку і розкриття творчих здібностей молодих виконавців і авторів, створення нових стилів в українській молодіжній музиці та подальшого розвитку української пісні.

З вересня 2007 року  дитяча зразкова вокальна студія «Автограф» працює на базі «Ніжинської дитячої хореографічної школи».  В колективі займаються діти, учнівська та студентська молодь віком від  6 до 20 років (учні та випускники Ніжинської дитячої хореографічної школи).

«Автограф» – це творча майстерня української естрадної та авторської пісні. Головним критерієм роботи є індивідуальність та неповторність юного таланту, тому довгі роки критерій змісту пісенного репертуару тримається на високому естетичному рівні, який дає можливість емоційно збагатити юних виконавців, розширити їх музичний світогляд, виховати художній смак, розвинути артистичність.

Дитяча зразкова вокальна студія  «Автограф» добре знана як у Ніжині, так і за його межами. Протягом багатьох років вихованці студії займають призові місця в обласних фестивалях-конкурсах, беруть участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах і фестивалях.

Гордість дитячої зразкової вокальної студії «Автограф»    – її  випускники: Бойко Аліна, Козієнко Руслана, Мостовенко Поліна, Авраменко Валерія, Карпека Марина, Іващенко Ізабелла,  – які  стали неодноразовими лауреатами обласних та міжнародних фестивалів-конкурсів.

 

Вперше за 19  років існування «Ніжинської дитячої хореографічної школи» у 2013 році  випускники  навчального закладу, солістки дитячої зразкової вокальної студії «Автограф»,  вступили  на вокальне відділення  Ніжинського училища культури і мистецтв ім.. М.Заньковецької  (Поліна Мостовенко, Валерія Авраменко – випускниці «Ніжинської дитячої хореографічної школи»  2012 року).

Солісти дитячої зразкової вокальної студії «Автограф»  – багаторазові лауреати  обласного молодіжного фестивалю виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!», а  саме:

-       Гран-прі П’ятого обласного молодіжного фестивалю-конкурсу виконавців народної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!»    (м. Ніжин,  2010 р.) – Бойко Аліна;

-       Диплом І-го ступеня П’ятого обласного молодіжного фестивалю-конкурсу виконавців народної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!» (м. Ніжин,  2010 р.) – Карпека Марина;

-       Дипломи І-го ступеня VІ обласного молодіжного конкурсу  виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!»(м. Ніжин, 2011р.) – Козієнко Руслана, Лега Богдан;

-       Дипломи ІІІ-го ступеня VІ обласного молодіжного конкурсу  виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!»(м. Ніжин, 2011р.) – Братковська Аріна, Карпека Марина;

-       Диплом ІІ-го ступеня VІІ обласного молодіжного фестивалю виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський край»    (м. Ніжин, 2012 р.) – Мостовенко Поліна;

-       Диплом за зайняте ІІ місце  ІХ обласного молодіжного фестивалю виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!»   (м. Ніжин, 2014 р.) – Марина Карпека;

-       Диплом  за зайняте ІІІ місце  ІХ обласного молодіжного фестивалю виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!» (м. Ніжин, 2014 р.) – Ангеліна Таран.

 

Солісти  дитячої зразкової вокальної студії «Автограф» під керівництвом Ігоря Дяконенка у 2008-2014 роках   стали лауреатами міжнародних фестивалів-конкурсів та  отримали багато міжнародних нагород:

-       Гран-прі Міжнародного фестивалю дитячої творчості «Балатон-Мистецтво-Молодість», (Угорщина, 2008 р.) – Бойко Аліна;

-       Грамота Лауреата Міжнародного фестивалю «Весна в Артеку» (МДЦ «Артек», травень 2009 р.) – Руслана Козієнко;

-       Диплом лауреата Міжнародного фестивалю дитячої творчості «Весна в Артеку», присвячено 65-й річниці Великої Перемоги (МДЦ «Артек», 2010 р.) –  Карпека Марина;

-       Дипломи Міжнародного фестивалю дитячої та юнацької творчості «Творчі зустрічі в Ополє» (Польща, 2012 р.) – Соболєва Валерія, Іващенко Ізабелла, Руслана Козієнко;

-       Дипломи Міжнародного фестивалю-туру  по Європі «Детское сияние в Париже» (Франція, 2012 р.) – Соболєва Валерія, Іващенко Ізабелла;

-       Диплом ІІ-го ступеня ХІІІ Міжнародного дитячого фестивалю «Сонце-Радість-Краса» (Болгарія, м. Несебр, 2012 р.) – Соболєва Валерія;

-       Диплом І-го ступеня ІІ Міжнародного конкурсу хореографічного та вокального мистецтва «Яскрава країна в Чернігові-2012» – Іващенко Ізабелла.

 

Вже  35  років вихованці студії «Автограф» несуть слухачам насолоду своєю майстерністю виконання, витонченістю інтерпретацій, вишуканістю форм. Та найважливіше, що нести радість і добро через пісню стало для вихованців студії внутрішньою потребою, яка іде від серця і любові керівника Ігоря Дяконенка.

 

 

ДИТЯЧИЙ ЗРАЗКОВИЙ АНСАМБЛЬ БАЛЬНОГО ТАНЦЮ «ШАНС»

НІЖИНСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ХОРЕОГРАФІЧНОЇ ШКОЛИ   

07 Балетмейстер – викладач-методист Ніжинської дитячої хореографічної школи Ірина Мірошник.

 Ансамбль бального танцю «Шанс» створений у  2004 році. Колектив працює на базі Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Творча діяльність колективу спрямована на збереження, розвиток та широку пропаганду спортивного бального танцю.

З часу заснування ансамблю  його вихованці  тисячі разів демонстрували свою виконавську та професійну майстерність на сценах рідного міста, були постійними учасниками різноманітних обласних, всеукраїнських  міжнародних фестивалів мистецьких заходів.

01 березня 2014 році у приміщенні Ніжинського міського Будинку культури  відбувся творчий звіт ансамблю бального танцю «Шанс» Ніжинської дитячої хореографічної школи на предмет присвоєння колективу почесного звання «Зразковий». Постановою колегії Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації від 02.04.2014 р. № 9  ансамблю бального танцю «Шанс» Ніжинської дитячої хореографічної школи було присвоєно почесне звання «Зразковий».

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» Ніжинської дитячої хореографічної школи є членом Чернігівського обласного осередку  Національної хореографічної спілки України.

Репертуар  ансамблю бального танцю «Шанс» Ніжинської дитячої хореографічної школи – дуже різноманітний, незвичайний та багатогранний – від загальноприйнятих у всьому світі танців ліричної європейської та запальної латиноамериканської програм до оригінальних постановок на основі бальних танців з підбором сучасного матеріалу.

Діючий репертуар АБТ «Шанс» – 20 хореографічних постановок у виконанні  учасників  трьох вікових груп.

У 2014 році вихованці дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Шанс» стали учасниками міжнародного, всеукраїнського та обласного фестивалів-конкурсів:

-      Міжнародного танцювального фестивалю  «Ханіоті-2014» (Греція, вересень 2014 р.):

-      ІІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси» (м. Ніжин, квітень 2014 р.);

-      Обласного фестивалю-конкурсу хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ (м. Чернігів, березень 2014 р.).

            У 2014 році серед  вагомих здобутків дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Шанс»  можна назвати:

-      Диплом учасника Міжнародного танцювального фестивалю «Ханіоті-2014» (Греція, вересень 2014 р.);

-      Золотий диплом  у номінації «Бальна хореографія» /старша  група/ ІІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси» (м. Ніжин, квітень 2014 р.);

-      І місце  в номінації «Спортивний бальний танець» /молодша група/ Обласного фестивалю-конкурсу хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ(м. Чернігів, березень 2014 р.);

-      І місце  в номінації «Спортивний бальний танець» /середня група/ Обласного фестивалю-конкурсу хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ(м. Чернігів, березень 2014 р.);

-      І місце  в номінації «Спортивний бальний танець» /старша група/ Обласного фестивалю-конкурсу хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ(м. Чернігів, березень 2014 р.);

-      І місце  в номінації «Стилізація народного танцю» /старша група/ Обласного фестивалю-конкурсу хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ(м. Чернігів, березень 2014 р.).

 

У 2014 році Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» нагороджений:

-       Почесною грамотою Чернігівського обласного осередку Національної хореографічної спілки України за вагомий внесок в розвиток хореографічного мистецтва області (м. Чернігів, 01.03.2014 р.);

-       Почесною грамотою Чернігівського обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв за вагомий внесок у справу збереження і широкої пропаганди хореографічного мистецтва та з нагоди 10-річчя від дня заснування колективу (м. Чернігів, 01.03.2014 р.).

 

 

V. ЗДОБУТКИ  ТВОРЧИХ КОЛЕКТИВІВ

НІЖИНСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ХОРЕОГРАФІЧНОЇ ШКОЛИ 

01 червня 2014 року  відбувся ювілейний концерт «Щасливі діти – майбутнє України» з нагоди святкування 20-річчя з часу відкриття  Ніжинської дитячої хореографічної школи за участю творчих колективів Ніжинської дитячої хореографічної школи.

Двадцять років, з року в рік, творчий колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи  плідно  працює  на  благо  розвитку    міста Ніжина  та  його  громади, з честю  прославляє рідну Чернігівщину та Україну  своїми досягненнями в галузі культури та мистецтва.

Одним з провідних напрямків роботи Ніжинської дитячої хореографічної школи  є культурно-просвітницька та концертна діяльність.

Ніжинська дитяча хореографічна школа щороку проводить традиційні мистецькі заходи:

  • Святковий концерт «Є в музиці чарівна сила»  у рамках відзначення Міжнародного дня музики,   Всесвітнього дня учителя  та  Дня ветерана (жовтень)
  • Святковий концерт з нагоди відкриття нового танцювального сезону та посвячення учнів 1 класу у першокласники (листопад)
  • Святковий концерт «Посвячення першокласників у юні музиканти» (грудень)
  • Відкрите засідання музичного клубу «Ліра» (січень)
  • Святковий концерт «Ритм» запрошує друзів» (лютий)
  • Загальношкільний проект «Формула кохання» до Дня 8 Березня (березень)
  • Святковий концерт до Міжнародного дня танцю (квітень)
  • Урочистий концерт з нагоди випуску Ніжинської ДХШ (травень)

Творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи є постійними учасниками усіх загальноміських мистецьких заходів з нагоди календарних свят, державних та пам’ятних дат.

Творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи  беруть активну  у мистецьких заходах громадського спрямування:

  • участь у благодійних акціях для: дітей-сиріт, багатодітних сімей, жінок-вдів, інвалідів війни та праці;
  • надання шефської допомоги дитячим колективам міста і району;
  • участь у проведенні концертів в загальноосвітніх школах міста.

Колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи активно долучився до проведення благодійних концертів з метою збору коштів для підтримки учасників АТО.

Вже проведено 3 благодійні концерти:

  • Благодійний концерт «Творчі діти України – Зазисникам Вітчизни» (06 квітня 2014 року) – зібрано 5013,00 грн.
  • Благодійний концерт у рамках загальноміської благодійної акції «Мирна зброя культури – Захисникові!» (12 вересня 2014 року) – зібрано 3365,00 грн.
  • Благодійний концерт на підтримку учасників АТО за участю дитячого зразкового ансамблю бального танцю «Ритм» Ніжинської дитячої хореографічної школи (22 лютого 2015 року) – зібрано 7055,00 грн.

Також  була проведена акція по збору теплих речей (2500,00 грн.), конкурс «Оберіг для Захисника Вітчизни» (творчі роботи дітей було передано до координаційного штабу «Народний захист Ніжинщини» м. Ніжина та відправлено в зону АТО). Загальна сума зібраних коштів – 15433,00 грн.

З метою пропаганди різних видів мистецтв проводяться  виховні пізнавальні заходи, присвячені видатним хореографам та композиторам, творчі зустрічі, відвідування концертів.

Ніжинська дитяча хореографічна школа тісно співпрацює з:

  • Чернігівським відділенням Дитячого фонду України (голова –  Хуторненко В.І.);
  • Молодіжною громадською організацією «Асоціація «Фестиваль без кордонів»  (голова Асоціації – Оксана Гапоненко)
  • Громадською Організацією  «Об'єднання творчих ініціатив» (голова Правління – Л.Редько) та ін.

 

            З метою обміну досвідом, пропаганди різних видів мистецтв творчі колективи Ніжинської дитячої хореографічної школи беруть активну участь у різноманітних фестивалях та конкурсах.

            Серед вагомих здобутків творчих колективів Ніжинської дитячої хореографічної школи у 2014 році:

№ п/п

Назва  конкурсу/фестивалю

Місце  та дата проведення

Назва творчого колективу

 (ПІБ соліста)

Досягнення

МІЖНАРОДНІ  КОНКУРСИ/ФЕСТИВАЛІ:

  1.  

Міжнародний дитячий та юнацький фестиваль-конкурс мистецтв «Соняшник»

м. Київ

18.05.2014

 

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» (балетмейстер Г.Тимошенко)

Гран-прі

  1.  

Міжнародний танцювальний фестиваль «Ханіоті-2014»

Греція

21-30.09.

2014

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм» (балетмейстер Г.Тимошенко)

Диплом фестивалю

  1.  

Міжнародний танцювальний фестиваль «Ханіоті-2014»

Греція

21-30.09.

2014

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Шанс» (балетмейстер І.Мірошник)

Диплом фестивалю

  1.  

ІІІ  Міжнародний конкурс  сучасного хореографічного мистецтва «Super dance – 2014»

м. Львів

07-09.11.

2014

Ансамбль сучасного танцю «Astrum»

(балетмейстер Г.Сірякова)

Лауреат І ступеня

у номінації

«Джаз-танець»

/юніори 12-15 років/

  1.  

ІІІ  Міжнародний конкурс  сучасного хореографічного мистецтва «Super dance – 2014»

м. Львів

07-09.11.

2014

Ансамбль сучасного класичного танцю «Гармонія»

(балетмейстер А.Ганага)

Лауреат І ступеня

у номінації

«Модерн-танець»

/діти 9-11 років/

ВСЕУКРАЇНСЬКІ КОНКУРСИ/ФЕСТИВАЛІ:

  1.  

І Всеукраїнський конкурс юних скрипалів та віолончелістів ім. Вадима Червова

м. Шостка Сумська обл.

04-05.04.2014

Ансамбль скрипалів «Рондо»

(викладачі: Т.Авер'янова, Л.Бобир; концертмейстер  Т.Дяконенко

ІІІ місце

  1.  

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

 

м. Ніжин

12.04.2014

Ансамбль  танцю «Гармонія»

(балетмейстер А.Ганага)

Срібний диплом

у номінації «Класична хореографія»

/молодша група/

  1.  

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

м. Ніжин

12.04.2014

Ансамбль  танцю «Гармонія» (балетмейстер А.Ганага)

Золотий диплом

у номінації «Класична хореографія»

/старша  група/

  1.  

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

м. Ніжин

12.04.2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (балетмейстер І.Яцина)

Золотий диплом

у номінації «Народна хореографія»

/молодша група/

  1.  

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

м. Ніжин

12.04.2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (балетмейстер О.Пархоменко)

Срібний диплом

у номінації «Народна хореографія»

/середня група/

  1.  

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

м. Ніжин

12.04.2014

Ансамбль  бального танцю «Шанс» (балетмейстер І.Мірошник)

Золотий диплом

у номінації «Бальна хореографія»

/старша  група/

  1.  

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

м. Ніжин

12.04.2014

Ансамбль   танцю «Ластівка» (балетмейстер О.Даценко)

Золотий диплом

у номінації «Сучасна хореографія»

/молодша група/

  1.  

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

м. Ніжин

12.04.2014

Ансамбль сучасного  танцю «Astrum» (балетмейстер А.Сірякова)

Золотий диплом

у номінації «Сучасна хореографія»

/середня група/

  1.  

ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

м. Ніжин

12.04.2014

Ансамбль  танцю «Гармонія» (балетмейстер О.Ульянченко)

Золотий диплом

у номінації «Сучасна хореографія»

/старша група/

10.   

ІV  Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії імені Павла Вірського  

 

м. Київ

04.05. 2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (балетмейстер О.Пархоменко)

Диплом учасника

11.   

VІІ Всеукраїнський вокально-хореографічний конкурс-фестиваль «Kiev Art Time – 2014»

м. Київ

06.12.2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (Керівник – О.Пархоменко, балетмейстер –  І.Яцина)

Диплом лауреата

1 місце

у номінації «Народний танець» (вікова категорія                       7-9 років)

12.   

VІІ Всеукраїнський вокально-хореографічний конкурс-фестиваль «Kiev Art Time – 2014»

м. Київ

06.12.2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (Керівник і балетмейстер  – О.Пархоменко)

Диплом лауреата

1 місце

у номінації «Народний танець» (вікова категорія                        10-12років)

13.   

VІІ Всеукраїнський вокально-хореографічний конкурс-фестиваль «Kiev Art Time – 2014»

м. Київ

06.12.2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (Керівник і балетмейстер  – О.Пархоменко)

Диплом лауреата

1 місце

у номінації «Народний танець» (вікова категорія                        змішана)

14.   

Всеукраїнський телевізійний фестиваль-конкурс «Сяйво різдвяних зірок»

м. Київ

19.12.2014

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм»

(Керівник і балетмейстер – Г.Тимошенко)

Гран-прі 

у номінації «Естрадний танець. Стилізація фольку»

/змішана вікова категорія/

15.   

Всеукраїнський теле-візійний фестиваль-конкурс «Сяйво різдвяних зірок»

м. Київ

19.12.2014

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм»

(Керівник – Г.Тимошенко)

І місце

у номінації

«Бальний танець»

/2 вікова категорія/

 

16.   

Всеукраїнський теле-візійний фестиваль-конкурс «Сяйво різдвяних зірок»

м. Київ

19.12.2014

Дитячий зразковий ансамбль бального танцю «Ритм»

(Керівник  – Г.Тимошенко)

ІІ місце

у номінації

«Бальний танець»

/3 вікова категорія/

ОБЛАСНІ КОНКУРСИ/ФЕСТИВАЛІ:

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль танцю «Гармонія» (балетмейстер А.Ганага)

І місце

в номінації «Класичний танець»

(молодша група)

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль естрадного танцю «Astrum» (балетмейстер Г.Сірякова)

 І місце

в номінації «Класичний танець»

(середня група)

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (балетмейстер І.Яцина)

І місце

в номінації «Народно-сценічний танець»

(молодша група)

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (балетмейстер О.Пархоменко)

І місце

в номінації «Народно-сценічний танець»

(середня група)

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Дитячий зразковий ансамбль народного танцю «Квіти України» (балетмейстер М.Ляпіна)

І місце

в номінації «Народно-сценічний танець»

(старша група)

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль бального танцю «Шанс» (балетмейстер І.Мірошник)

І місце

в номінації «Спортивний бальний танець»

(молодша група)

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль бального танцю «Шанс» (балетмейстер І.Мірошник)

І місце

в номінації «Спортивний бальний танець»

(середня група)

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль бального танцю «Шанс» (балетмейстер І.Мірошник)

І місце

в номінації «Спортивний бальний танець»

(старша група)

  1.  

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль бального танцю «Шанс» (балетмейстер І.Мірошник)

І місце

в номінації «Стилізація народного танцю»

(старша група)

10.   

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль танцю «Ластівка»

(балетмейстер О.Даценко)

ІІ місце

в номінації

 «Сучасний танець»

(молодша група)

11.   

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль естрадного танцю «Astrum» (балетмейстер Г.Сірякова)

І  місце

в номінації

 «Сучасний танець»

(середня група)

12.   

Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2014» серед хореографічних колективів ПСМНЗ

м. Чернігів,

20.03.2014

Ансамбль танцю «Гармонія» (балетмейстер А.Ганага)

ІІ місце

в номінації

 «Сучасний танець»

(старша група)

13.   

Х Обласний конкурс юних виконавців «Струни Серця» 

м. Ніжин

04.04.2014

Шумовий оркестр «Світанок» (викладачі:М.Шматок, М.Пампура)

ГРАН-ПРІ

14.   

Х Обласний конкурс юних виконавців «Струни Серця» 

м. Ніжин

04.04.2014

Ансамбль скрипалів «Рондо»

(викладачі: Т.Авер'янова, Л.Бобир; концертмейстер  Т.Дяконенко

І місце

15.   

ІХ обласний молодіж-ний фестиваль виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!"        

м. Ніжин

04.04.2014

Марина Карпека – солістка дитячої зразкової вокальної студії «Автограф» (художній керівник І.Дяконенко)

ІІ місце

16.   

ІХ обласний молодіж-ний фестиваль виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!"        

м. Ніжин

04.04.2014

Ангеліна Таран – солістка дитячої зразкової вокальної студії «Автограф» (художній керівник І.Дяконенко)

ІІІ місце

МІСЬКІ ФЕСТИВАЛІ/КОНКУРСИ:

  1.  

ІІ міський фестиваль колядок і щедрівок «Щедрий вечір добрим людям»

Ніжинський МБК

13.01.2014

Колектив щедрувальників Ніжинської ДХШ

І місце

в  категорії «Вихованці навчально-виховних закладів, ПСМНЗ»

 

 

 

 

VІ. НАРОДНИЙ МУЗЕЙ УКРАЇНСЬКОГО СТАРОВИННОГО

КОСТЮМУ    ТА      ПОБУТУ

НІЖИНСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ХОРЕОГРАФІЧНОЇ ШКОЛИ

06 Завідуюча музею – випускниця Ніжинської ДХШ 2006 року, викладач школи  Ульянченко Оксана Вікторівна

З метою більш ефективної роботи з підростаючим поколінням та молоддю на базі «Ніжинської дитячої хореографічної школи»  відкрито музей українського старовинного костюму та побуту. Постановою колегії управління культури і туризму Чернігівської обласної державної адміністрації   від 23 грудня 2009 р. № 16  «Про присвоєння звання «народний» Музею українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи» Музею українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи було присвоєно звання «народний».

 

 

Експозицію музею складають три основні експозиційні розділи: 

1. Український старовинний костюм.

11            12            13           

 

2. Предмети домашнього вжитку та побуту.     

14            15            16

 

3. Український рушник.

17            18            19

 

З моменту  урочистого відкриття  Народний музей українського старовинного костюму та побуту Ніжинської дитячої хореографічної школи   прийняв численних відвідувачів: представників  міської влади, гостей міста, в тому числі і зарубіжних. Тут проводяться екскурсії для гостей навчального закладу: учасників обласних семінарів-практикумів  та науково-практичних конференцій, які проходять на базі школи; вчителів загальноосвітніх шкіл м. Ніжина та Ніжинського району; вихованців дошкільних навчальних закладів м. Ніжина; уроки з предмету «Початковий курс історії хореографічного мистецтва», важливою складовою яких є вивчення регіональних особливостей українського народного костюму та побуту.

Приємний подив і захоплення – такі  враження  після відвідування музею. Та й недивно, адже більшість експонатів  є унікальними: одяг та речі побуту столітньої давнини з різних регіонів України та Росії сьогодні дійсно є справжньою цінністю, матеріальною та духовною скарбницею українського народу.

На сьогоднішній день в експозиції музею представлено   більше 400 експонатів, які були люб’язно надані  школі протягом багатьох років батьками, дідусями та бабусями учнів школи.

До  уваги відвідувачів музею представлені одяг та вишивка Чернігівщини, зокрема  Ніжинського, Бобровицького, Борзнянського, Коропського, Носівського, Козелецького, Ічнянського, Бахмацького районів, а також вироби з Полтавщини, Сумщини, Львівщини, Хмельниччини, Тернопільщини.

Режим  роботи  музею:  щоденно   з 10.00 до 15.00  ( крім суботи та  неділі )

 

 

 

VІІ.   ТВОРЧІ  ПЛАНИ

Творчий колектив «Ніжинської дитячої хореографічної школи» ніколи не зупиняється на досягнутому, він завжди йде у ногу з часом і  знаходиться у творчому пошуку, бажає працювати нестандартно і здійснює пошук власних шляхів розвитку.

У   творчих  планах  на  2015 рік участь  в обласних, всеукраїнських та міжнародних мистецьких заходах, серед яких:

-       Обласний фестиваль-конкурс хореографії  «Надія-2015» серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів  (м. Чернігів, березень 2015 р.);

-       ІІІ  Мiжнародний фестиваль-конкурс  «Перлини мистецтва»  (м. Львів, березень 2015 р.);

-       Сьомий Всеукраїнський хореографічний фестиваль  «НОВЕ ПОКОЛІННЯ 2015» (м. Чернігів, квітень 2015 р.);

-       ХІ обласний конкурс юних виконавців «Струни Серця» (м. Ніжин, квітень 2015 р.);

-       Х обласний молодіжний фестивалі виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю!»  (м. Ніжин, квітень 2015 р.)

-        ІV Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси – 2015» (м. Ніжин, квітень 2015 р.)

-       Всеукраїнський фестиваль «Ландыш», присвячений 185-річчю від дня народження П.І.Чайковського (м. Суми, травень 2015 р.);

-       Міжнародний хореографічний конкурс (м. Вінниця, травень 2015 р.);

-       Міжнародний фестиваль (Італія, червень 2015 р.);

-       Міжнародний фестиваль (Угорщина, липень 2015 р.) та ін.

 

Колектив Ніжинської дитячої хореографічної школи, без сумніву,  активно долучиться до проведення благодійних акцій з метою збору коштів для підтримки учасників АТО.