Профілактика злочинності – шлях до благополуччя громади

роздрукувати

Протягом Всеукраїнського тижня права, з 8 по 12 грудня, Ніжинським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було проведено низку просвітницько-інформаційних групових заходів з учнівською та студентською молоддю.

Провідний спеціаліст, юрисконсульт відділу соціальної роботи Світлана Топольська разом із заступником начальника Ніжинського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції старшим лейтенантом внутрішньої служби Оленою Губар підготували відеолекторій з елементами бесіди «Адміністративна та кримінальна відповідальність підлітків» для школярів ЗОШ № 7.

У співпраці з волонтером центру,  завідувачкою  бібліотеки-філіалу № 2 Ніною Івасенко  було організовано зустріч з учнями Ніжинського професійного аграрного ліцею, серед яких є діти-сироти та позбавлені батьківського піклування й особи з їх числа – випускники інтернатних закладів, що потребують особливої уваги з боку педагогів та соціальних працівників. Підлітковий вік – непростий період у становленні особистості, для якої завжди існує ризик потрапити під згубний вплив несправжніх авторитетів. Тому дуже важливо підтримати юнаків вчасною настановою та  доброю порадою, щоби вони не схибили на життєвому шляху, і, насамперед, допомогти бути обізнаними в різних сферах діяльності, зокрема у правовій, адже незнання закону, як відомо, не звільняє від відповідальності.

З метою профілактики неналежного виконання батьками своїх батьківських обов’язків і як наслідку цього явища - підліткової злочинності юрисконсульт соціальної служби  відвідала  загальні батьківські збори в ЗОШ № 10, де надала батькам потрібну інформацію та проконсультувала з актуальних правових питань.

Для попередження злочинності у підлітковому середовищі співробітники центру соцслужб і КВІ цього тижня також попрацювали з учнями гімназії № 3 та ЗОШ № 15.

Завершила планові заходи лекція з елементами бесіди для  батьків прийомних сімей «Права дитини у прийомній сім’ї», на яку їх було запрошено до центру соціальних служб.

На жаль, сьогодні на обліку в місцевому відділі КВІ перебувають 8 умовно засуджених підлітків.  Їхні злочини здебільшого спричинені вживанням та розповсюдженням наркотичних засобів і пов’язаними з цим  крадіжками.

Ситуація із злочинністю і зокрема підлітковою – один із показників рівня морального, культурного й духовного  розвитку певного соціуму. Тому громаді, якщо вона хоче жити в благополуччі й добробуті та розбудовувати правову державу, потрібно привертати якомога більше уваги вихованню підростаючого покоління. Це спільне завдання сім’ї, школи, соціальної та інших  служб і суспільства в цілому.

<<Повернутися назад