Акмеологічна освіта в початковій школі

роздрукувати

26 листопада 2014 року Ніжинської ЗОШ І – ІІІ ст. №15 гостинно зустріла учителів початкових класів  міста, які  зібралися  на педагогічне віче «Акмеологічна освіта в початковій школі».  

Директор школи Павлюченко Т.М. познайомила гостей із завданням педагогічного колективу та роботою вчителів початкових класів.   

Імідж школи вимірюється рівнем професіоналізму вчителів та успіхами їх учнів. Тож   перша частина віче  «Зоре учительська, світи, не згорай!» присвячена  учителям-акмеологам (від давньогрецької, acmeвершина, розквіт, logos  - наука) та  досягненням їх учнів.

На те ми є, щоб жити на землі,

Щоб вчить дітей, щоби добро творити.

Педагоги формують особистість і розум, скеровуючи процеси виховання й освіти, коригуючи розвиток кожного, хто сидить за партою.

У другій частині віче «Відкрита студія» гості мали змогу побачити шлях до вершини успіху.  Вони відвідали  бінарний урок у 2-Б класі, який провели старший учитель початкових класів Топчій В.В. та учитель-методист музичного мистецтва Сидоренко Л.О.

Урок розпочався з розмови про мир,  Батьківщину і птаха – голуба, який символізує  мир. Емоційно насичений, від початку до кінця пронизаний національно-патріотичною ідеєю, яку реалізовано засобами образотворчого та музичного мистецтв. Заняття перетворилось на плафонію звуків, барв і почуттів, доторкнулося до душі вихованців та гостей, змусило відчути, пережити й зрозуміти найважливіше й найцінніше – мир на Землі.

Перетворити голуба в казково-чарівного птаха, який донесе дитячі побажання воїнам АТО, допомогла пісня «Летить голуб із заходу на схід».

А пісня  «Хай завжди буде сонце», яку діти виконали трьома мовами українською, російською, англійською,  підсумувала роботу учнів на уроці.

      Проти війни, проти біди

      Станем на захист Вітчизни.

      Сонце навік, щастя навік,

      Це – наш святий оберіг!

Оберегом для планети Земля  стали  руки  дітей та голуби, які несуть мир народам всього світу.

Спокійно, ніжно  повела учнів 1-Б класу на уявну екскурсію до осіннього парку старший учитель початкових класів  Кутузова О.Л.  Урок української мови змусив дітей по-іншому подивитися  на природу останнього місяця осені. І звичайний пейзаж одразу ж перетворився на казковий, чарівний світ. Діти виконували завдання з мови, спілкувались з природою. Гості мали змогу побачити нові техніки удосконалення тактильної та зорової  пам’яті (методика С. Потапової),  творчі методи навчання письма, розвитку зв’язного мовлення, збагачення словникового запасу.  «Навчайко» та «Пізнавайко»  приносили дітям цікаві завдання, подарували  фотографію великої букви Т, яку діти вчилися писати на уроці.

Педагоги вчаться все життя, спрагло хапаючи досвід кожної миті існування.

Гостям запропоновано відвідати студію «Маркетинг авторських ініціатив», де учителі Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. №15  презентували портрети акмеологічної діяльності. Представили розробки уроків з використанням ІКТ, творчі проекти, авторські програми.

Джерел мудрості незліченна кількість. Але важливо, наскільки людина може сама створити систему пізнання, заохотити себе, поставити мету, віднайти шляхи, оцінити результати, визначати для себе необхідне та найважливіше.

Круглий стіл з елементами майстер-класу «Інтеграція теорії та практики в акмеології початкової освіти» став містком взаємодії між  гостями та учителями школи, який майстерно провела учитель-методист початкових класів Дідик О.В.

Головне  в акмеологічній освіті – бажання навчатися нового, невідомого, мудро формуючи себе як маленьку частинку науки, адже основа й запорука успіху досягнення вершини – бажання,  а вже потім (завдяки йому) – освіченість, широта думки та успішність.

Такий висновок став підсумком педагогічного віче «Акмеологічна освіта в початковій школі» в Ніжинській ЗОШ І-ІІІ ст. № 15. 

101_5103333

IMG_31199999

IMG_313444

<<Повернутися назад